Kováři přiváží z Rakouska dvě soutěžní ocenění. Gratulujeme k úspěchu!

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
11.01.2023 05:33
Poslední úprava:
 
před rokem

Účast na 23. ročníku Flammende Schmiedeweihnacht v Rakousku je třetí, a zároveň pro tento školní rok poslední, z krátkodobých aktivit mobility programu Erasmus+.

Během víkendu 16. – 18. prosince 2022 probíhal v Rakousku adventní trh založený na regionální kovářské kultuře. Hlavním programem, který každoročně láká stovky návštěvníků, je mezinárodní soutěž, jejíž účastníci musejí vytvořit v časovém limitu tří hodin kovaný objekt na téma zadané pořadateli soutěže. Tématem letošního ročníku bylo „Impression“, které si do českého jazyka můžeme přeložit jako „Dojem“. Oheň a žhavé železo se v mrazivém prosinci postaraly o jedinečnou atmosféru a desítky kovářů z několika zemí světa tak mohly své dovednosti předvést před velkým množstvím publika.

Takto si vedly týmy naší Akademie:

  • První tým ve složení Filipa Tomáška a Jakuba Rutha zhotovil dílo s názvem „Tanzen an der Kante“ (Tanec na hraně). Autor návrhu, Filip Tomášek, vycházel z vizuálního dojmu vyvolaného při pozorování tanečnice. Efekt rovnováhy a pohybu tanečnice přenesl do kovaného objektu a tento nápaditý návrh ve spojení s precizním řemeslem vynesl týmu ocenění. Gratulujeme!
  • Druhý soutěžní tým sestavili žáci druhého ročníku Eliška Němcová, Adam Hudec a Jan Podhradský. Inspirací pro jejich dílo „Persönlichkeit“ neboli „Osobnost“ se stala psychologická myšlenka více tváří člověka. Dílo zdůrazňuje, že každý člověk se může prezentovat a vystupovat pod několika osobnostmi a první dojem tak mnohdy bývá klamný. Oceňujeme nápad pojetí soutěžního tématu i kvalitu odvedené práce.
  • Soutěže se zúčastnili i naši starší žáci, Richard Rulf a Tereza Čecháčková. Jejich dílo“Vincent“ je snahou o reprodukci známého obrazu The Starry Night (Hvězdná noc) od holandského malíře Vincenta Van Gogha, představitele impresionismu – uměleckého stylu, který usiloval o zachycení okamžitých smyslových vjemů, pocitů a dojmů, nikterak ovlivňovaných předchozí zkušeností či rozumovou úvahou. Soutěžní tým využil techniku tzv. kolorované oceli a konečný kontrast podtrhovala kombinace leštěných mosazných prvků na kovaném ocelovém podkladu a sytě zlatá barva dřevěného rámu. Výsledek ohromil porotu a vynesl týmu ocenění!

Děkujeme všem zúčastněným žákům za příkladnou prezentaci naší Akademie a těšíme se opět na brzkou návštěvu malebné obce Ybbsitz, která nás čeká v červnu tohoto roku, tentokrát u příležitosti čtrnáctidenní pracovní stáže žáků.

Foto: Vojtěch Havránek

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace