Bankéři do škol

Druhé setkání s panem Rybářem

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola
Publikováno:
 
17.02.2023 08:18
Poslední úprava:
 
před rokem

Pro velký úspěch semináře o kyberbezpečnosti z prosince 2022 byl přednášející pan Michal Rybář, pracovník KB, opět pozván do naší školy na den 14. 2. 2023. Tentokrát se tříhodinové přednášky zúčastnili žáci uměleckých oborů třídy 3.S a 3.SV, třída 2.VOŠ a žáci oboru sociální činnost třídy 3.E.

V úvodu přednášející probral se žáky vznik peněz, důvody, proč svěřit peníze bance, úlohu ČNB, co se týče dohledu nad ostatními obchodními bankami, udělování licencí, přísné regulace peněz v oběhu, stabilitu a důvěryhodnost bank, pojištění vkladů a jejich zhodnocení. Žáky velmi zaujalo téma, jak uchránit svoje peníze před znehodnocením, což je v dnešní době velice aktuální. Novým tématem pro žáky byla bankovní identita, která u nás funguje jeden a půl roku. Velkým přínosem byly rady přednášejícího, na co si dát pozor při vybírání peněz z bankomatu, jak bezpečně uchovávat platební karty, kdy a kde si nechat platební kartu zablokovat.

Převážná část semináře byla věnována podvodníkům, tzv. klikačům a volačům, kteří se snaží vyhlédnuté „oběti“ dostat pod tlak pomocí apelu na strach a apelu na autoritu. Žáci zhlédli video známého novináře pana Janka Rubeše pod názvem „Podvodník se sám přiznal, že ukradl milion“, které připravil ve spolupráci s ČNB. Další video, které žáci zhlédli, vytvořil absolvent anglistiky a amerikanistiky na Masarykově universitě v Brně Jiří Burýšek pod názvem „Podvodníci, kteří se vydávají za policii“. Jiří Burýšek v současnosti tvoří na kanálu „Jirka vysvětluje věci“ na Youtube a Mall.tv, kde vydává videa o aktuálních tématech.

Na závěr získali žáci, kromě jiného, informace o různých typech škodlivého softwaru – PC viru, trojském koni, PC červu, o správném zabezpečení mobilu, o vytvoření silného hesla, o kryptopodvodech a ubytovacích podvodech, o „bílých koních“, o praní špinavých peněz. Užitečné byly i rady, jak rozeznat správné adresy internetového bankovnictví a hlavně nikdy a nikomu neuvádět svůj přístup do internetového bankovnictví. Pan Rybář opět potěšil účastníky semináře drobnými dárky a sladkostmi a od žáků sklidil velký potlesk.

Foto Marcela Zajíčková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace