Exkurze žáků oboru šperk za současným designem

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
06.03.2023 12:56
Poslední úprava:
 
před rokem

Poslední únorové pondělí (27. 2. 2023) jsme se s žáky ateliéru šperk vydali do Prahy. Tématem byl Současný design, pod který spadá i současný šperk.

Z Hlavního nádraží jsme se vydali na Staré Město a kolem tradičních pražských monumentů až do známé ulice Pařížská, kde sídlí nejluxusnější obchody v Praze. K vidění byla nejen současná nabídka produktů, ale také design výloh; například výloha butiku Hermès od studia Lexová & Smetana, která byla inspirována truhlářskou dílnou s důrazem na použité materiály a povrchové úpravy.

Poté následovala návštěva galerie UM a výstava Česká krajina: výstava studentů, absolventů a profesorů designu na UMPRUM, která byla poprvé představena v rámci výstavního projektu Design & Transformace u příležitosti předsednictví ČR v radě EU v Bruselu. Viděli jsme díla od Herrmanna & Coufala, Terezie Rosalie Kladošové, Lucie Koldové, Olgoj Chorchoj, Jiřího Pelcla a dalších. Zastoupen byl především experimentální design s přesahy do volného umění.

Z galerie jsme se přesunuli do design concept store BACKYARD na Starém Městě – obchod s českým designem zaměřený především na módu a šperk. Měli jsme možnost zhlédnout několik desítek kolekcí současného šperku pro komerční prodej.

V poslední části exkurze jsme navštívili ateliér Pavlíny Zakouřilové, mladé šperkařky tvořící pod značkou ZAK. Ateliér se nachází ve významné funkcionalistické stavbě Dům Radost. Studenty seznámila se svým příběhem založení značky. Přiblížila témata živnosti, návrhy a realizace produktů až k obalovému materiálu a propagaci. Byl také prostor na dotazy a osobní zkušenosti.

Studenti měli možnost poznat více forem a přístupů k současnému designu v praxi.

Byla to radost!

Foto Pavlína Šváchová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace