Setkání s mimořádným člověkem

Byli jsme hosty hraběte Jana Josefa IV. Dobrzenského

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
22.03.2023 07:53
Poslední úprava:
 
před rokem

V roce 2022 se světelské gymnázium přihlásilo do projektu Příběhy našich sousedů. Projekt vytvořila nezisková organizace Post bellum s cílem zaznamenat výpovědi pamětníků událostí 20. století.

Studentka Simona Pejřimovská sehnala pamětníka; už v červnu 2022 nám oznámila, že v Chotěboři zná pána, který po návratu z emigrace žije v chotěbořském zámku a je ochotný se do projektu zapojit. To jsme ještě netušili, jak mimořádného člověka poznáme. Hrabě Jan Josef IV. Dobrzenský se narodil v roce 1946 a o dva roky později, po nástupu komunistů k moci, jeho rodina emigrovala. Vrátili se po sametové revoluci, rodiče v restituci získali zpět chotěbořský zámek. Pan hrabě převzal správu zámku po svém otci a pokračuje v jeho obnově.

Naše schůzka s ním se uskutečnila 31. ledna 2023 v Chotěboři. Pan hrabě nás velmi srdečně uvítal, nabídl pohoštění v jídelně, studenti si mezitím připravili nahrávací techniku a vyprávění pamětníka začalo. Samotný útěk do emigrace si jako dvouleté dítě pamatovat nemohl, ale zavzpomínal na dětství v Kanadě, na nelehký osud svých rodičů-emigrantů, kteří se museli spoléhat jen sami na sebe. Díky nezměrnému úsilí a vytrvalosti si vybudovali nový život a on šel v jejich stopách, vystudoval, našel si práci, založil rodinu.

Pád komunismu v roce 1989 Dobrzenským otevřel cestu k návratu. On sám vnímá návrat do Čech jako návrat domů, i když vyrůstal jinde. Je otcem čtyř dětí, má spoustu vnoučat a zámek v Chotěboři proto přebudovává na rodinný dům, kde se všichni mohou scházet. Ve svých pětasedmdesáti letech je stále plný energie a plánů.

Když byly zodpovězeny otázky, které si studenti připravili předem, provedl nás pan hrabě celým zámkem. Viděli jsme, kolik práce na přestavbě zámku už proběhlo a kolik jí ještě zbývá. Jeho vyprávění máme nyní zaznamenané slovem i obrazem a před námi jsou poslední úkoly, především zpracovat video a prezentaci projektu. A v dubnu nás čeká slavnostní ceremoniál, kde naši práci představíme veřejnosti.

Na závěr připomeňme, že tým tvoří pětice gymnazistů – Květa Kosinová, Lucie Chmilová, Matyáš Smolík, Simona Pejřimovská a Nela Findová. Panu hraběti děkujeme, že se s námi podělil o svůj životní příběh, a přejeme mu hodně energie do dalších let života.

Foto archív školy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace