Velikonoční Vídeň ve znamení výstav a památek

Kulturní bonbonky v podobě zámku Schönbrunn a výstav v Muzeu Albertina

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
05.04.2023 10:09
Poslední úprava:
 
před 12 měsíci

Ve středu 29. března 2023 se vydali žáci naší akademie se svým pedagogickým doprovodem na školní exkurzi k našim jižním sousedům, aby navštívili nejprve letní sídlo Habsburků, zámek Schönbrunn, a poté světoznámou galerii, Muzeum Albertina.

Od budovy školy se vyjíždělo autobusem firmy Zodos v brzkých ranních hodinách. Všichni přišli včas, a tak jsme mohli vyrazit vstříc novým zážitkům. Po povinné zastávce pro řidiče před hranicemi byly účastníkům exkurze rozdány znalostní kvízy o životě a díle Pabla Picassa, jelikož výstava k 50. výročí od úmrtí byla středobodem naší exkurze. Po opravě bylo rozhodnuto, celkem 6 žáků odpovědělo správně na všech dvanáct otázek kvízu.

Do zámku Schönbrunn jsme přijeli lehce po 10. hodině. Žákům byla již více jak týdnem před plánovanou exkurzí elektronicky zaslána brožura, kterou pro ně vytvořila jejich pedagožka, organizátorka exkurze. Stejně tak obdrželi i brožurku k třem hlavním výstavám v Muzeu Albertina. Schönbrunn nás uvítal velikonoční atmosférou, protože zde byly již v plné kráse velikonoční trhy. Ale my jsme se prvně věnovali architektuře zámku i s jejím hlavním částem, tj. ještě nezprovozněné fontáně a vyhlídce Glorieta, která se nachází na vršku nad zámkem. Dle své libosti mohli všichni navštívit různé exteriéry zámku nebo se jít podívat na stánky velikonočních trhů a zakoupit si něco dobrého či na památku.

S polednem jsme se bez jakékoliv prodlevy sešli u autobusu na parkovišti a vydali se přes rušnou metropoli s mnoha semafory k náměstí Marie Terezie v centru Vídně. Odtud jsme se pěšky vydali s rychlým věcným komentářem přes zimní sídlo Habsburků Hofburg k Muzeu Albertina. Zde jsme se již po několikáté skupinově vyfotografovali na mohutném hlavním vnějším schodišti. Žákům byl podán krátký komentář k výstavám, především k tomu, jak zacházet s tolika vjemovými informacemi, aby si hlavně prohlédli to, co chtějí vidět. Muzeum Albertina, stejně jako jiná muzea tohoto typu, neumožňují komentáře jiných průvodců. Po krátkém prostoji u pokladen byli všichni žáci vpuštěni do prostor muzea zdarma. Rakousko má národní program na podporu kulturního vzdělání žáků a studentů, do vybraných kulturních zařízení mají vstupy zdarma. A to se vztahuje i na zahraniční návštěvníky. Uvnitř nás čekaly celkem tři výstavy světového formátu – již zmíněná výstava Pabla Picassa k 50. výročí od jeho úmrtí, která je umístěna v přízemí, v těch nejúžasnějších prostorech budovy muzea. Dále jsme prošli výstavu Mistrů grafiky – Dürer, Munch, Miró a jiní a expozici Bruegel a jeho doba. V muzeu však v současné době probíhají i další výstavy – Od Moneta po Chagalla z Batlinerových sbírek a výstava velkoformátových maleb Alexe Katze umístěných v prostorech suterénu. Po náročném dvouhodinovém putování ve světě výtvarného umění na všechny čekalo osobní volno. Kdo chtěl, mohl zůstat v Albertině, ale většina se vydala na občerstvení a procházku centrem Vídně. Nestálost jarního počasí nás mnoho nepřekvapila, zastihla nás pouze krátká sprška. Jelikož jsme program končili téměř v centru, tak nebyl problém se vydat po Korutanské třídě k chrámu Svatého Štěpána, pak po Graben (Příkopy) na Michaelské náměstí k římským vykopávkám nebo si opět na mnoha místech prohlédnout velikonoční trhy a občerstvit se na nich. Před pátou hodinou odpolední jsme se všichni opět sešli na nástupním místě autobusu u Marie Terezie Platz. Zde byly nejprve nejlepším žákům, kteří uspěli ve znalostním kvízu na Picassa, rozdány ceny v podobě knih a sladkých medailí s kopiemi Picassových litografií. Plni zážitků jsme se přes pulzující velkoměsto vydali zpět do České republiky, Světlé nad Sázavou, zpět do školy. Ale bude nám alespoň chvíli smutno.

Cesta zpět probíhala svižně a hlavně bez jakýchkoliv problémů. Zastavili jsme opět jen na povinné pauze pro řidiče v bezcelní zóně Hatě. Zde jsme si naposled mohli zakoupit drobné dárky pro naše blízké, suvenýry a občerstvení. Po 21. hodině jsme mírně unaveni dojeli do výchozího bodu, tedy do Světlé k budově školy. Uklidili jsme po sobě autobus. Na některé již čekali nedočkaví rodiče a zbytek šel vstřebávat dojmy a odpočívat na domov mládeže.

Sledujte webové stránky Vídně, Albertiny a dalších kulturních institucí v Rakousku. Když budete mít chuť něco zajímavého vidět, tak se můžeme opět vydat k našim jižním sousedům za kulturou. Jinak téměř s jistotou pojedeme na podobnou a přesto úplně jinou akci do Vídně před Vánoci v tomto roce.

Oba organizátoři, Mgr. Alena Ratajová a Petr Vampola, doufají, že se všem exkurze líbila alespoň tak, jak tomu bylo u podobných exkurzí do Vídně, které organizovali v minulých letech.

Foto Alena Ratajová a Petr Vampola

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace