Pražské památky

Exkurze studentů výtvarných oborů

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
20.04.2023 09:05
Poslední úprava:
 
před rokem

Studenti výtvarných oborů na naší škole mají jako jeden z maturitních předmětů dějiny výtvarné kultury. V rámci tohoto předmětu se během čtyř let dozvědí maximum o historii světových a českých památek. Jde o architekturu, sochařství, malířství a užité umění v jednotlivých obdobích, které formovaly kulturu, estetické vnímání, ale i politiku a moc, jež s uměním vždy velice úzce souvisela. Během hodin studenti zhlédnou stovky obrázků, které se snaží uložit do paměti, ale není nadto vidět vše na vlastní oči.

A tak třída 2. SV 14.3.2024 vyrazila do Prahy podrobně prozkoumat náš symbol české státnosti – Pražský hrad. Svou rozlohou je považován za jeden z největších hradních komplexů na světě a také za největší doposud obývaný hrad na světě, hned za ním je anglický Windsor. Cílem bylo studenty seznámit s architektonickým vývojem celého areálu a dle názorných ukázek jim v reálném prostředí pomoci rozeznat prvky jednotlivých slohů.

Mezi nejstarší části patří románská bazilika svatého Jiří, kdy jde o jeden z nejstarších kostelů, pohřebiště Přemyslovců a první český klášter svatého Jiří. Gotická katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovace českých králů i jejich posledního odpočinku, starý královský palác s velkolepým Vladislavským sálem, ve své době největším zaklenutým prostorem v Evropě, Sněmovna, Ludvíkovo křídlo, jezdecké schody, v Královské zahradě Letohrádek královny Anny, Míčovna a další objekty a jejich proměny během vývoje, to vše bylo součástí exkurze.

Baroko je na Pražském hradě zastoupeno v hojné míře, ale přesto celá exkurze byla zakončena návštěvou barokního chrámu svatého Mikuláše na Malostranském náměstí, který je díky své monumentalitě a náročnému architektonickému zpracováním považován za umělecky nejvýznamnější barokní stavbu Prahy a dle historiků patří k nejcennějším stavbám baroka na sever od Alp.

V této chvíli už bylo načase se pomalu přemístit na vlak, aby značně znavené studenty odvezl zpět do Světlé nad Sázavou na internát či jejich domovů.

Foto Petr Vampola

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace