Orel, vydry, lišák, norek…

… to je jen zlomek zvířecích druhů,

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
21.04.2023 08:37
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

se kterými se dne 14. 4. 2023 naživo setkali žáci třetího ročníku výtvarných a uměleckořemeslných oborů naší školy během své exkurze do nedaleké Stanice Pavlov. Ráno si dali jednu hodinu výuky, ale hned poté nasedli do linkového autobusu, který je vyložil ve Vilémovicích. U zdejšího zámečku si zopakovali základní charakteristické prvky barokního stavebního slohu, seznámili se se zdejší „přírodní pamětihodností“ – letitým tisem a poté už zamířili přes údolí na sever k obci Pavlov, kde se nachází známá záchranná stanice. Svůj věhlas získala péčí o vydry, včetně televizní hvězdy Vydrýska, ale i bez něj jde o významnou instituci zabývající se ochranou přírody v našem regionu. Pečují zde o zraněná či jinak handicapovaná zvířata z celého kraje Vysočina, na mezinárodní úrovni spolupracují na záchranných programech některých ohrožených druhů a také se věnují ekologické výchově.

Na dvě skupiny našich žáků čekaly postupně dvě zastavení. Ve „vile“ se stali účastníky výukového programu Klimatická změna, kterým je provázela lektorka Petra Hulvová. Nejprve se setkali se dvěma živočichy, jichž už se klimatická změna přímo dotýká – netopýrem pestrým a poštolkou rudonohou. Postupně se pak seznámili s příčinami klimatické změny, s jejími důsledky a v simulované hře se pokoušeli nalézt shodu v cestě, jak klimatickou změnu dostat pod kontrolu. Situace žáky vtáhla natolik, že i po skončení programu ještě dále diskutovali a ujasňovali si své pocity a stanoviska.

Druhou část exkurze strávili naši žáci pod širým nebem, kde se prostřednictvím průvodkyně Zdenky Svitákové při procházení prohlídkového okruhu Stanicí seznamovali s tzv. „trvalými handicapy“ – tj. zvířecími obyvateli Stanice, kteří se kvůli svému postižení nemohou vrátit do volné přírody, ale mohou svými příběhy pomoci v ekologické výuce a výchově. Zjistili tak, jaké role Stanice Pavlov plní i jak je ve svých snahách úspěšná.

Věřím, že si každý účastník dnešní akce odnesl do svého dalšího života alespoň malou víru v to, že každý člověk může přírodě pomoci a i málo může být významné a užitečné.

Foto archív školy


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace