Keramické sympozium v naší Akademii

„RUDOLFOVY HLAWINKY 2023“

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
27.04.2023 14:08
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

Ve dnech 17. – 21. 4. 2023 proběhlo v ateliéru keramiky výtvarné symposium. Po delší prodlevě se nám podařilo uspořádat zbrusu novou akci, tematicky zaměřenou na studii lidské hlavy. Hostem a spolupořadatelem bylo tentokrát alternativní Gymnázium Jevíčko, konkrétně žáci druhého ročníku Lycea s prvky waldorfské pedagogiky. Proto i celá technologie výroby byla tak trochu waldorfská a odvozen je od ní i název celé akce „RUDOLFOVY HLAWINKY“.

Každé ráno jsme zahajovali společným vítacím kruhem s přednesem tradičního citátu od Jana Ámose Komenského. Poté jsme se věnovali modelování lidské hlavy a hledání správných tvarů, které jsme se snažili převést do podoby keramické sochy. Sochy jsme modelovali z ostřené keramické hlíny a stavěli je rovnou duté pomocí válečků, aby se dodržela požadovaná tloušťka střepu. Busty žáci vyráběli bez modelového výkresu rovnou naostro a proporce si přeměřovali na svých spolužácích. Ve tvarech se tedy kombinují prvky subjektivního vnímání lidské hlavy s detaily odpozorovanými na živých modelech. Pro některé účastníky sympozia z řad žáků se jednalo o jejich první zkušenost s modelací lidské hlavy v životní velikosti i práci s hlínou jako takovou. Celý proces byl intenzivní a náročný a byly potřeba časté konzultace.

Z pedagogického sboru jevíčského gymnázia jsme mohli přivítat na půdě naší Akademie Bc. Gabrielu Sekerešovou a Mgr. Tomáše Svobodu. V modelovně ateliéru keramiky pracovalo celý týden celkem 24 žáků, z toho 11 našich a 13 hostujících. Výsledkem byl pak stejný počet dokončených bust, z nichž část poputuje do Jevíčka a část zůstane v expozicích naší Akademie. Zázemí pro naše hosty vytvořilo KSS Lipnice. Vřelý dík všem, kteří se na akci podíleli.

Foto archív školy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace