Exkurze truhlářů do firmy Stora Enso Wood Products Ždírec s. r. o.

Obnovitelné produkty šetrné k životnímu prostředí

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
27.04.2023 15:05
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

Dne 25. 4. 2024 se žáci truhlářských oborů tříd 1. A, 2. A, 3. A, 1. S a 3. S zúčastnili exkurze do dřevozpracující firmy Stora Enso Wood Products Ždírec s. r. o. ve Ždírci nad Doubravou.

Dřevozpracující závod ve Ždírci nad Doubravou spadá do nadnárodní společnosti, která má pobočky hlavně v severských zemích, ale i v Jižní a Severní Americe a Asii. Stora Enso vyvíjí a vyrábí řešení založená na dřevu a biomase pro celou řadu odvětví a aplikací po celém světě, je přední biohospodářskou společností a podporuje zákazníky, aby hledali obnovitelné produkty šetrné k životnímu prostředí.

Ve Ždírci nad Doubravou se zpracuje 1 000 000 m³ smrkové kulatiny a zároveň vysadí 5 000 000 nových sazenic. Jedná se o nejmodernější závod v tomto oboru u nás. Firma se chová velice ekologicky v zájmu udržitelného rozvoje. Vyrábí se zde řezivo (prkna, fošny, hranoly,…), lepené nosníky, pelety pro kotle a CLT panely pro stavbu domů. Zbylý, dále již nezpracovatelný odpad, se spaluje v kotelně a získané teplo slouží ve výrobě, k vytápění budov a pohánění generátorů elektrárny, tímto jsou soběstační ve spotřebě energií.

V provozech nás prováděli Support Coordinator Manager pan Pavel Urban, který byl dlouholetým ředitelem a nyní má za úkol uvést provoz CLT panelů do plného provozu, a Works Council pan Oldřich Štěrba, který má na starosti péči o zaměstnance. Jejich odborné výklady byly velmi poučné a žáci si mohli propojit teoretické znalosti s výrobní praxí.

Foto Martin Lukeš

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace