Cesta do hluboké minulosti České kotliny

Na návštěvě ve skanzenu Země Keltů

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
03.06.2023 06:25
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

Dne 27. 4. 2023 jsme se se třídou 1. S/SV vydali po stopách Keltů, konkrétně do Země Keltů, „skanzenu“ vytvořeného nadšenci ze spolku Boii.

Díky nástrahám v dopravě a kvalitě objízdných tras si studenti při výhledu z našeho malého autobusu nejprve nejspíš mysleli, že jsme je oklamali a vezeme je na Bohem opuštěné místo, kde se zúčastní kurzu přežití v přírodě.

Jejich obavy se vyplnily jen částečně. Skanzen se nachází na samém okraji města Nasavrky a je obklopen zelení. Jsou zde však zvyklí pořádat mnohem velkolepější akce než jen programy pro školy, takže zázemí např. v podobě keramických toalet je samozřejmostí.

Celý areál je koncipován jako „experiment“. Členové spolku zde, na vyhrazeném prostoru, postupně budují věrné kopie keltských staveb s různými funkcemi a vybavením, ale i část opevnění se vstupní bránou. Vše je plně funkční, což dokazuje i to, že členové spolku zde nemají potíž pobývat v různých obdobích roku a žít jako naši předci.

Světelská výprava se zúčastnila čtyřhodinového programu zaměřeného na keltská řemesla, konkrétně na keramiku a zpracování kovů. Průvodce minulostí nám dělali velmi milí „současní Keltové“ Blanka a Jiří v dobových oděvech. Teoretické znalosti se nám krásně doplňovaly s reálnými ukázkami. Vstoupili jsme do nitra obytných prostor, dílen i sýpky. Někteří pro čisté potěšení, jiní spíše kvůli zahřátí těla využili v průběhu možnost boje se zbraněmi a štíty či střelby z luku. Mírumilovnější studenty zlákal zase místní chov hospodářských zvířat.

Po obědové pauze byl program zaměřen přímo na vybraná řemesla. V kovárně pod přístřeškem s mechovou střechou si každý z nás odlil a vyrazil vlastní cínovou minci a prohlédl si z našeho pohledu skromné vybavení dílny. V luxusním domě náčelníka jsme se při plácání s hlínou dozvěděli zase spoustu podrobností o technologiích zpracování keramiky, od využití grafitu přes redukční výpal a ukázku dobových vypalovacích pecí.

Návštěva Země Keltů byla zkrátka velmi příjemnou a přínosnou cestou do minulosti. A co je důležité, všichni přežili.

Foto účastníci akce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace