Aranžéři se v květnu učili klasickou i moderní kaligrafii

Odborník z praxe

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
03.06.2023 06:58
Poslední úprava:
 
před 10 měsíci

Pro studenty oboru aranžér se měsíc květen stal především měsícem psaní. Naši školu se svými kurzy navštívily dvě dámy, které se písmu věnují.

Grafička Lucie Bílková nejprve uvedla žáky do historie klasické kaligrafie a iluminace. Poté si žáci vyzkoušeli různé druhy kaligrafických per, psali a malovali akvarelovými inkousty Inkebara, které se vyrábí v našem kraji. Druhý den kurzu byl zaměřený na vyzkoušení a aplikaci různých technik, které jsou spojené se zdobením papíru. K dispozici byl studentům Big Shot s velkým množstvím raznic, embossovací pistole s různými třpytkami a písky, pero pro aplikaci fólií Hot Foil, klasické pečetní vosky i pistole na pečeti z tyčinek.

Moderní kaligrafii nebo-li Brushlettering a Handlettering nám přijela představit Tereza Floriánová. Tato moderní verze krasopsaní není vázaná striktně danými druhy písma, jedná se spíše o volnou tvorbu a nástrojem bývá většinou nějaký druh štětcového fixu – brush penu. Každý žák si v rámci kurzu vyzkoušel různé typy písma, aby později vypiloval svůj styl psaní a vlastní podobu abecedy. Disciplína, kterou aranžéři využívají nejvíce, se nazývá Handlettering – psaní na černé tabule křídou nebo křídovými fixami. Různé druhy ručně psaných cedulí a poutačů jsou v dnešní době žádané, vybočují z klasického reklamního šumu, který nás obklopuje a mají tak větší šanci zaujmout.

Děkujeme oběma lektorkám za příjemné vedení kurzů, za cenné informace a zkušenosti, které žáci uplatní při tvorbě budoucích projektů.

Kdo chce vědět více o práci našich lektorek, může využít některý z odkazů:

https://www.tvujrozlet.cz/

https://www.facebook.com/tvujrozlet

https://www.instagram.com/tvujrozlet/

https://www.psanijehrani.cz/

https://www.facebook.com/psanijehrani

https://www.instagram.com/psanijehrani/

Bc.Marcela Chvátalová, učitelka odborného výcviku

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace