Jarní Praha

Akce s bohatým programem

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium, Výtvarné
Publikováno:
 
07.06.2023 09:26
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

Ve středu 24. května 2023 se uskutečnil další tradiční poznávací zájezd našich žáků do stověžaté matičky Prahy. Žáky tříd II. V a II. G doplnili zájemci z několika dalších tříd naší školy – celkem čtyřicet pět žáků tak čekal den nabitý novými zážitky a zkušenostmi.

Zatímco polovina z nás vystoupila ze zájezdového autobusu firmy ZODOS v centru a vydala se za krásami Starého Města, druhá skupina měla namířeno do pražské Troje. V tamní Botanické zahradě hl. města Prahy je čekala návštěva skleníku Fata Morgana a v něm průvodkyně, která je seznámila v rámci výukového programu s mnoha zajímavými tropickými a subtropickými rostlinami i jejich praktickým využitím. Mnozí si poprvé v životě zblízka prohlédli vanilkovník, masožravé láčkovky, jejichž láčky používají místní jako nádobky pro vaření rýže, potěžkali si plodenství kakaovníku nebo tobolky kapoku, ze kterých se získává „rostlinné peří“.

Když byla prohlídka skleníku u konce, vydala se „botanická“ skupinka ještě na průzkum venkovních expozic.

Ve zbylém čase vyhrazeném na dopolední část programu ji přitahovala především „Japonská zahrada“ plná pěnišníků, bonsají a zajímavě řešených krajinných prvků. Po přejezdu do centra se žáci druhé skupiny rychle občerstvili a zanořili se do tajů expozic historické budovy Národního muzea. Mnozí se zakoukali do Sálu minerálů a historických expozic a na prohlídku expozic druhého patra, kde je čekaly „Zázraky evoluce“, už jim nezbylo mnoho času. Nevadí – něco si mohou nechat napříště. Naše první skupina začala své poznávání jarní Prahy procházkou po Královské cestě od Prašné brány, kterou jsme vešli z Nového Města pražského do Starého Města. Celetná ulice, pojmenovaná podle mistrů caltnéřů-pekařů výborných caltiček, nás dovedla na magické a starobylé Staroměstské náměstí. Odtud jsme pak doputovali až na Karlův most, kterému jsme tentokrát věnovali značnou pozornost.

Královskou cestu jsme zakončili, jak už bylo zmíněno, na Karlově mostě, kde na nás čekala průvodkyně z Galerie hlavního města Prahy. Postupně jsme se stěhovali od sochy k sousoší a vstřebávali zajímavosti

o každé z nich. Největší novinkou pro nás bylo, že si Karel IV. nechal vypočítat přesné datum, kdy položit základní kámen. Po úspěšné prohlídce jsme se přesunuli na workshop a tvořili podle své fantazie na téma „Co by sochy dělaly, kdyby na den ožily?“

Neviditelná výstava v rámci našeho odpoledního programu nám přiblížila život nevidomých. Mohli jsme zažít, jaké to je, když přijdeme o náš zrak. V zatemněných místnostech jsme si mohli vyzkoušet bez možnosti využití našeho zraku každodenní život, projít se lesem, navštívit bar nebo muzeum. Zjistili jsme, že svět nevidomý může být stejně barevný jako ten náš.

Po plánovaném rozchodu se všichni účastníci sešli „u koně“ na Václavském náměstí. Poté zamířili k parkujícímu autobusu, kde se z obyčejných turistů stali elegantně oblečené slečny a mladí gentlemani. Třešinkou na zájezdovém dortu se stala návštěva operního představení Rusalka od Antonína Dvořáka ve Státní opeře. Zpět do Světlé nad Sázavou se účastníci zájezdu vrátili značně unaveni až po půlnoci, ale o to více spokojeni, nadšeni a plni zážitků.

Autoři textu: Eva Bernadová, Jana Michková, Kamila Brtníková a Nelly Kopicová

Autoři fotografií: účastníci akce


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace