Ukončen jubilejní 10. kurz keramiky

v rámci Univerzity volného času

Agendy:
 
Informační portál , UVČ, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
11.06.2019 14:24
Poslední úprava:
 
před 5 lety

S posledním květnovým týdnem roku 2019 byl ukončen kurz keramiky v rámci Univerzity volného času při naší škole s názvem „Keramika v průběhu ročních období“. V letošním školním roce, v jeho letním semestru čili 2. pololetí, se již jednalo v pořadí o desáté pokračování kurzu s podobným zaměřením. Výuky se zúčastnilo celkem 16 frekventantů a za dobu konání kurzu se jedná o rekordní počet. Někteří se do kurzu zapsali již po několikáté, jiní byli zase úplnými nováčky.

Tentokráte byla náplň kurzu poměrně široká právě proto, že kurz navštěvovali zájemci s různými zkušenostmi, schopnostmi, ale i s odlišnými představami o své práci a dílech, která si chtěli z keramiky vyzkoušet a vyrobit. Společné naplnění kurzu bylo spíše tematické než technologické. Kurz byl věnován keramické tvorbě, která je svázána s lidovými zvyky a tradicemi. V jarním období jsou nasnadě především Velikonoce a lidové svátky jara.

Program začal zhruba na počátku měsíce února a v nepravidelných intervalech následovalo sedm přibližně dvouhodinových lekcí. Lekce nebylo možné pořádat pravidelně, jelikož do termínů vstupovaly nejrůznější jarní svátky a prázdniny. Záleželo vždy jen na přímé domluvě a kurz proběhl bez jakýchkoliv problémů a zádrhelů.

Lektorkou kurzu byla opět Mrg. Alena Ratajová. Většina z frekventantů si opět vyzkoušela či zdokonalila své umění v točení na hrnčířském kruhu. U zkušenějších tentokráte již vznikla opravdová díla v oblasti užitkové keramiky. Další náplní bylo vytváření z volné ruky, formování a lití do sádrových forem a dekorování výrobků nejrůznějšími ručními i reprodukčními technikami. Velmi oblíbené tentokrát bylo dekorování pomocí vyškrabávaní motivu do syrového či přežahnutého střepu a následného zatírání oxidy kovů pod glazuru. Tato technika slavila nebývalý úspěch, jelikož tyto výrobky vypadají po následném výpalu neobyčejně zajímavě. Zpestřením kurzu je i tvorba mnohaletého frekventanta ze světelského komunitního bydlení, který navštěvuje lekce již sám bez svého asistenta. Jelikož již byl zapsán do kurzu po několikáté, tak po pečlivém výběru tématu zvládá svou tvorbu s jistým přehledem. Pro ostatní frekventantky jeho tvorba působí do jisté míry i inspirativně, a to i tak, že člověk s určitým, ne příliš závažným handicapem, dokáže mnohé práce zvládnout ve velmi dobré formě.

Kurz ve svém jarním semestru skončil předáním certifikátů, ale již nyní se do dalšího kurzu přihlásili téměř všichni stávající frekventanti. Začátkem října se bude v keramické tvorbě opět pokračovat v novém školním roce v zimním semestru (1. pololetí). Zaměření bude zase různorodé, ale společným tématem bude opět keramika v průběhu ročních období, tentokráte zaostřeno na podzimní a zimní zvyky a tradice. Všichni zainteresovaní se opět těší na pokračování a na svá nová keramická díla. Doufáme, že se po prázdninách opět sejdeme v dalším kurzu na keramické dílně naší školy.

Foto Alena Ratajová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace