Hoaxy a fake news aneb manipulace historií

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní
Publikováno:
 
14.04.2022 09:06
Poslední úprava:
 
před 2 lety

Dne 6. 4. 2022 na naší škole proběhla přednáška na téma Hoaxy a fake news aneb manipulace historií. Zúčastnili se jí se žáci sociálního oboru třídy II.E. Program pro školy připravilo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod.

S problematikou seznámila žáky zajímavou formou Mgr. Alena Jindrová, historička a kurátorka Muzea Vysočiny. V úvodu vysvětlila pojmy hoaxy a fake news, zmínila jejich nebezpečnost, emocionální působení. Příkladem může být i to, že je někdy těžké rozeznat vtip od propagandy.

Po krátké prezentaci byli žáci rozděleni do 5 skupin a pracovali na samostatných úkolech. Nejprve jim byly rozdány fotografie Havlíčkova Brodu ze 70. a 80. let a dvě verze popisu. Úkolem žáků bylo vybrat ten správný a vyloučit dezinformační. Následně si vybrali některé fotografie a měli vymyslet nepravdivý text k obrázku. Například k fotografii oslav 1. máje před rokem 1989 jedna skupina vymyslela tento text: Demonstrace proti komunismu v Havlíčkově Brodě. Komunisté se vzdávají. Lid vyhrál. Příchod demokracie. Fake news jsou falešné zprávy úmyslně šířící dezinformace či hoaxy za účelem ovlivnit a zmanipulovat příjemce. Někteří lidé hoaxům často věří a jednají podle nich, či je považují za pouhý neškodný vtip, odborníci hoaxy chápou jako nebezpečný jev, kterému je nutno se bránit.

Foto R. Točíková

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace