Pražský hrad napříč staletími

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
18.05.2022 10:04
Poslední úprava:
 
před rokem

Dne 5. 4.2022 se po dlouhé odmlce kvůli covidové pandemii vydala 4. SV na poznávací exkurzi do Prahy. Tyto cesty byly téměř 2 roky nemožné a na ochotě žáků poznávat nové věci byla tato absence znát.

Cílem exkurze byl především Pražský hrad a jeho stavební a kulturní vývoj. Úkolem také bylo poukázat na rozdíly, které představují jednotlivé stavební slohy. Řada žáků tuto naši nejvýznamnější památku nikdy v minulosti nenavštívila. Studenti tak měli možnost uvědomit si historii, krásu i důstojnost hradu, jenž reprezentuje náš stát. Žáci také prošli Královskou zahradu s renesančním letohrádkem královny Anny a s Míčovnou, prohlédli si románskou baziliku sv. Jiří, gotickou katedrálu sv. Víta, reprezentační prostory Pražského hradu včetně Vladislavského sálu, Ludvíkova křídla a sněmovny. Dále pokračovali do proslavené Zlaté uličky. Další procházka vedla Královskou cestou, kde jsme míjeli mnohé významné památky. Vrcholem pak byla prohlídka barokního chrámu sv. Mikuláše, kde studenti neskrývali obdiv k umu našich předků. Zde si žáci ověřili svoje znalosti z hodin DVK. Mohli zde pochopit úzkou souvislost historie a doby s konkrétní stavební památkou.

Po krátké přestávce na občerstvení jsme pokračovali přes Karlův most do Muzea Karlova mostu, kam třída jako bonus za svou zvídavost získala vstup zdarma. Klementinum, kubistický dům U černé matky Boží, secesní Obecní dům a další stavby, které žáci na své cestě Prahou zhlédli, naprosto naplnily čas, který jsme měli vyhrazený. Unavení, ale plni zážitků jsme se vrátili zpět do Světlé nad Sázavou.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace