Muž, který stál v cestě

Předposlední týden školy jsme zakončili návštěvou kina

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
26.06.2023 08:16
Poslední úprava:
 
před 10 měsíci

V pátek 23. června 2023 vyrazili všichni naši žáci v 10.00 do světelského kina, kde jsme měli objednanou projekci nového českého filmu Muž, který stál v cestě. Film se vrací do osudového roku 1968, zobrazuje srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a zaměřuje se na osud jednoho z předních politiků Františka Kriegla.

V oficiálním textu distributora se uvádí: Strhující příběh lékaře a politika Františka Kriegla zachycuje dramatické události 21. srpna 1968, kdy byl v noci společně s čelními představiteli KSČ zatčen a unesen do Moskvy. Byl jediným československým politikem, který se v zajetí i pod hrozbou likvidace postavil L. I. Brežněvovi a nepodepsal Moskevský protokol, dokument, jenž znamenal souhlas s okupací Československa.

Film, který byl uveden do kin 25. května, není pouhým hraným dokumentem; proto jsou v něm scény nepodložené dobovými prameny i odchylky od historické reality (viz např. https://www.novinky.cz/clanek/kultura-filmy-serialy-muz-ktery-stal-v-ceste-filmova-fikce-versus-historicka-realita-40432760 ), to ale nic neubírá na jeho působivosti. Ačkoliv trvá téměř dvě hodiny, publikum složené ze studentů všech oborů vydrželo sledovat příběh se zaujetím až do konce, a to navzdory tomu, že šlo o nejednoduché téma a dlouhé sekvence filmu byly v ruštině s českými titulky.

https://www.csfd.cz/film/1223396-muz-ktery-stal-v-ceste/prehled/

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace