Nový sítotiskový stroj do naší školy

Studenti mají k dispozici další vybavení

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
18.10.2023 08:06
Poslední úprava:
 
před 6 měsíci

Již několik let se ve výtvarném sektoru Akademie Světlá nad Sázavou snažíme rozjet i malou grafickou dílnu – ateliér tradičních grafických technik. Ten je určený pro všechny obory, které o něj projeví zájem; tedy nejen oborům výtvarným, ale všem, které u nás máme.

Dosud se studenti mohli v dílně zabývat linorytem, který zná většina z nich už ze základní školy, nebo pracovat se suchou jehlou. Nově jsme ateliér vybavili sítotiskem; ten se v dnešní době používá při tvorbě většího množství tiskovin, pro potisk textilu či k výrobě škrobových obtisků na sklo, porcelán a keramiku. Proto je důležité, aby tuto techniku znaly výtvarné obory zaměřené na design, grafiku či tradiční řemesla, jako je výroba skla nebo keramiky.

Konkrétně byl pořízen sítotiskový stůl, tzv. AllInOn. Na jednom stroji si studenti mohou navržený vzor či motiv nejdříve osvítit na předem připravená síta. Ta potom upnou do sítotiskových rámů. Následně napnou papír, textil či jiný materiál dle úvahy a začnou na tomto stroji replikovat – tisknout. Studenti se tak seznámí s tvorbou sítotisku skutečně od začátku do konce.

Věříme, že stroj bude jen k užitku a dobré osvětě všem našim studentům. Velké poděkování za realizaci tohoto projektu IKAP pak patří zástupci ředitele panu Milanu Krajíčkovi a Andree Kubínová; dále vypomohli Lucie Jestřabíková a Michael Franče.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace