Odborná exkurze oborů zaměřených na kámen

Navštívili jsme kamenolom Ševětín a Holašovické Stonehenge

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
08.11.2023 09:34
Poslední úprava:
 
před 6 měsíci

Na počátku byl nápad ukázat studentům kamenný kruh v Holašovicích. Vzpomínám si na svou první návštěvu zhruba před pěti lety, která mě překvapila sílou energie místa. Vracím se do Holašovic pravidelně a pokaždé odjíždím s novou zkušeností. Při výuce odborného předmětu technologie opracování kamene někdy vnímám nedostatek nadšení pro věc. Tato a jí podobné exkurze mohou dle mého pohled zájem o kámen jako materiál podněcovat a rozvíjet.

Vzhledem k poměrně velké vzdálenosti Holašovic (150km od S.n.S) jsem exkurzi naplánovala se zastávkou v kamenolomu Ševětín a v atelierech restaurátora kamene Richarda Rudovského, abychom den co nejvíce využili. V podnělí 25.9.2023 jsme vyjeli na celodenní výpravu za kameny. Na první zastávce v kamenolomu Ševětín nás přivítal vedoucí provozu Karel Dvořák. Provedl nás se svým výkladem celým procesem těžby i zpracování kameniva. Prostor těžební jámy je z fotek nepřestavitelný a skutečnou představu o velikosti si člověk udělá, pouze pokud se skutečně ocitne na místě. Dozvěděli jsme se mnohé o historii lomu a tamního zpracování. V lomu se těží ševětínský grandiorit a zpracovává se na 7 frakcí kameniva.
Viděli jsme proces drcení kameniva a zjistili, jak se technologie vyvíjela. Ještě před 60 lety se kamenivo třídilo ručně vidlemi, dnes je proces plně automatický, fyzická práce naprosto vymizela a lidé zde pouze ovládají stoje.

Další zastávkou byly Holašovice. Navštívili jsme ateliér kamenosochaře a restaurátora kamene Richarda Rudovského, který nás vřele přivítal čerstvě upečenými koláči. Provedl nás svým ateliérem a poutavě povyprávěl o své práci. Ukázal nám památky, na kterých zrovna pracuje. Upřímně žákům předal velice hodnotné rady a zkušenosti.

Poslední prohlídku Stonehege nám zprostředkoval autor projektu a majitel Václav Jílek. Dozvěděli jsme se, jak a proč projekt vznikal, i důležité detaily o manipulaci a usazování obrovských kamenů. Také jsme se dozvěděli o „živých kamenech“ a krystalech, které takové kameny obsahují, i to, proč takové kruhy vznikaly v minulosti i dnes.

Citlivost pro energie materiálů a krajiny byla námětem pro přemýšlení na cestu zpátky. Exkurze proběhla skvěle, účastníci si přivezli mnoho účelných informací o technologii opracování kamene a hlavně zážitků z míst, kam se běžně nejezdí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace