Naše vyučující Mgr. Michaela Mutl úspěšně absolvovala studijní stáž v USA

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
15.11.2023 08:55
Poslední úprava:
 
před 5 měsíci

Přiváží si tisíce zážitků, kulturního poznávání, nová přátelství, ale reformní postupy do výuky

Sedm týdnů studijní stáže „Fulbright Teaching Excellence and Achievement Program“ uběhlo jako voda a zpátky přes oceán do Evropy, do České republiky, na Akademii ve Světlé nad Sázavou se vrátila vyučující anglického a německého jazyka Mgr. Michaela Mutl, která jako jedna ze tří vybraných učitelů středních škol v republice získala možnost zúčastnit se prestižního studijního pobytu ve městě Madison, Wisconsin, USA, plně hrazeného americkou vládou. Spolu s dalšími 21 nejlepšími učiteli středních škol ze 17 zemí Evropy se tak mohla zapojit do studia o mediální gramotnosti, podívat se do hodin a vyučovat na americké střední škole, ale i poznat Ameriku a americkou kulturu. Program byl velmi intenzivní, nabitý tisíci novými tipy, metodami a postupy do výuky. Semináře a různé přednášky se konaly často od rána do večera, navíc rozesety po celém kampusu univerzity města Madison, který se ukázal jako perfektní lokalita pro studijní stáž. Centrum Madisonu je plné stromů a parků s velkolepým Capitolem uprostřed, rozkládá se mezi dvěma jezery a je výborně uzpůsobené chodcům studentům, kterých je v ulicích 50 tisíc, takže město působí velmi mladě, svěže a bezpečně.

Kromě lokality se vydařily i další části bohatého programu, který organizátoři z hostitelské univerzity pečlivě připravili. Účastníci si mohli vychutnat bujarou atmosféru zápasu amerického fotbalu (Wisconsin vs. Georgia Southern), žasnout nad velkolepými mrakodrapy úžasného Chicaga na dvoudenním výletě, případně si užít komentovanou prohlídku historické budovy Capitolu.

Semináře pro učitele probíhaly v pondělí, středu a pátek. Ve zbylé dny zavítali stipendisti na vybrané střední školy na náslechy do hodin algebry, americké historie, ale i psychologie, hudby nebo vaření. Naše vyučující Michaela Mutl strávila nejvíce času stínováním a co-teachingem v hodinách německého jazyka, kde mohla sledovat, jak se Američané učí cizí jazyky.

Program byl zakončen třídenním pobytem ve Washingtonu. Na slavnostní oběd absolventů stipendia a jejich dekorování dostalo pozvánku i Velvyslanectví ČR v USA, jehož kulturní atašé Jan Woska poctil 3 stipendisty z ČR svojí osobní přítomností a podporou. Ve Washingtonu bylo možné vidět Bílý dům a o něco větší Capitol než ten madisonský, ale i další známé monumenty, například Washington Monument nebo Lincoln Memorial.

Po dlouhé cestě letadlem s přestupem v Paříži je naše stipendistka zase doma, nabitá dojmy a zážitky a připravená uplatňovat své vědomosti v hodinách výuky cizích jazyků, ale i šířit je mezi kolektiv pedagogů Akademie ve Světlé.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace