Velký jarní úklid

Čistění rorýsích hnízd nebylo jednoduché

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
07.03.2024 08:28
Poslední úprava:
 
před měsícem

Jaro už stojí mezi dveřmi a ze svých zimovišť přilétají první ptačí navrátilci. Ptačí příbytky, které pro ně spravujeme v našem areálu, členové přírodovědného kroužku vyčistili již na podzim, aby přes zimu řádně vymrzly a prošly tak určitou „dezinfekcí“. Na „bytové jednotky“ pro naše V.I.P ubytované – rorýse obecné – však jsou krátcí. Dvacet čtyři hnízdních kapes je zabudováno v zateplení pod střechou našich pětipatrových pavilonů a nejsou tedy lehce přístupné.

Od jejich zabudování do fasády zateplovaných budov v roce 2015 se však tyto dutiny zatím nečistily, a protože v minulých hnízdních sezónách se do některých z nich ubytovali i vrabci domácí a špačci, rozhodli jsme se hnízdní dutiny projít a vyčistit.

Nápad byl jednoduchý, jeho realizace bohužel nikoliv. Oslovené TBS ve Světlé n. S. nedisponují technikou, která by dosáhla do potřebné výšky, a prosba vyslaná ke světelskému hasičskému záchrannému sboru také nevedla k cíli, protože jejich technika zase ke stěnám s dutinami neprojede.

Záchranou celé akce se tak stal pan Kubát – zkušený stromolezec s potřebným zajišťovacím vybavením, který byl ochotný čištění provést ze střechy budov. Panu Kubátovi tak patří velké díky, neboť jeho zásluhou budou mít rorýsi při svém návratu na přelomu dubna a května své „garsonky“ vysmýčené a připravené k založení nové rorýsí generace.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace